Hans Beleeft de 7 Heuvelen.

 

Eindelijk, het moment is daar. De dag van de 7-Heuvelen is aangekomen. Ik schrik wakker. Wat hoor ik nu? Stromende regen tikt keihard tegen het raam. Harde wind en een douche die openstaat, moet ik daar straks in gaan lopen?
Wekenlang heb ik getraind voor dit moment, maar nu het is aangebroken overvalt mij een onrustig gevoel. Ga ik echt 15 kilometer hardlopen, ben ik daartoe in staat en vind ik dit leuk? Ook in dit weer? De 7-Heuvelen doe je niet zomaar even. Dat is een dagvullend circus. Minimaal 1 uur per heuvel duurt deze dag. De meeste tijd bestaat uit wachten. Op het perron, bij aankomst op Station Nijmegen, op weg naar je startvak en vooral in het startvak zelf. Daar kruipt die onrust weer omhoog. Wat ben ik voor malloot en wat zijn die andere 10 duizenden krankjorum om hier te staan en je zelf te laten afbeulen op die dalen en toppen. In de sjieke straat van Nijmegen waar ons startvak is, zijn we omringt door statige huizen. Toch giert de wind, eigenlijk nog meer een orkaan, ons om de oren. Blaadjes en andere herfstproducten uit de bomen striemen tegen onze hoofden aan. Hoe zal dat straks zijn als we geen beschutting meer van de huizen hebben?
Eindelijk, zo’n 5 uur na vertrek van huis, komt er beweging in de massa mensen die naar de start gaan. Het gaat eindelijk gebeuren. De gespannen gezichten, moe van het wachten maar ook hoopvol van wat er komen gaat, slepen zich naar voren. Nog even een laatste plasje in een van de vele toiletten, dan over de startlijn en beginnen maar. Niet te snel, je moet nog 15 kilometer. En die zijn pittig, geen stuk is vlak, altijd maar omhoog of naar beneden. Zoek een lekker ritme op. Probeer aan te haken bij iemand die jou tempo loopt. Ik heb het geluk met een maatje te lopen. We hebben met elkaar getraind en lopen graag hetzelfde tempo. Tot 11 kilometer trekken we met elkaar op. We slepen elkaar door moeilijke momenten heen en lopen mooi vlak. Het laatste stuk, vooral naar beneden, heb ik nog wat extra energie over. Ik vraag mijn maat of hij mee gaat, maar hij geeft mij alle ruimte en ik ga ervan door. Alsof de duivel mij op de hielen zit, zo sprint ik vooruit. We komen dan meer in de bebouwde kom en ik hoor steeds weer mijn naam. Deze aanmoedigingen werken zeer motiverend en geven deze loop een bijzonder karakter, naast de schitterende omgeving met afwisselende toppen en dalen. De 7-Heuvelenloop, onbetwist een van de mooiste en gaafste loopevenementen van Nederland, een minstens 7 uur durend circus van enthousiaste mensen, gezellige gesprekjes tijdens het wachten en blije vermoeide lopers na afloop.

Geplaatst in Nieuws.