Eddy schittert in Rotterdam Marathon

Eddy van de Weerd schittert in Rotterdam Marathon

Zondag 9 april liep Eddy van de Weerd van LSDR in zonovergoten Rotterdam
zijn 11e marathon in een nieuw persoonlijk record van 3 uur, 29 minuten en 16 seconden.

Het is zondagochtend 9 april. Verdeeld over verschillende startvakken staan 13.063 mannen en vrouwen van 82 nationaliteiten. Eddy, bijna te laat door een takelwagen op het spoor, kleedde zich om in een stationstoilet en
klom zijn startvak in over een hek dat uit wraak zijn broekje scheurde.
Lee Towers zingt: “You ll never walk alone” vanuit een groene hoogwerker, een kanon knalt en als de rookwolken opgetrokken zijn is er geen weg meer terug.
Het is nu al 12 graden en het wordt, blijkt achteraf, de op een na warmste Rotterdam Marathon.
In het gouden ochtendlicht trekt een kleurrijk lint van lopers over de Erasmusbrug.
Bij km 5 de eerste drinkpost en de Kuip. De marathon is in de stad, dus kampioenskandidaat Feyenoord speelt uit.

Trommelvliezen en sponzen

De eerste 5 km van Eddy gaan in 24:07 en bij 10 km staat er 47:52 op de pols van startnummer 4921. Als versgevallen sneeuw kraakt het tapijt van leeggedronken bekertjes bij de 2e drinkpost. Bij 12,5 km is de eerste post met sponzen. Even over het voorhoofd, de armen en de nek halen en dan uitknijpen op het achterhoofd: heerlijk. De 15 gaat in 1:12:07. Het gaat richting Ahoy. Een percussiegroep beroert de trommelvliezen. 1:36:32 over 20 km. Dat is ruim 12 km/uur.
Het ritme vasthouden en op naar de halve. Daar staat 1:41:59 op de klokken. Een halve minuut sneller dan in 2016.
In de 2e helft moeten er 2 minuten af om het doel te halen: onder de 3 uur 30.

Via live tracking op de marathon-app volgen de thuisblijvers Eddy en via whatsapp lezen en leven ze mee: “Wow, dat loopt goed”, “Topper”en “Ed Raket”. Net na km 26 is daar weer de Erasmusbrug. Toeters, ratels, spandoeken.
Sommige kilometers loop je niet, die zweef je. Km 27 gaat pijlsnel in 4:28. De warmte begint serieus op te lopen.
Een spons zorgt voor verkoeling en een gelletje voor koolhydraten. Bij 30 km (2:26:10) is er water en sportdrank.
“Iedereen is van de wereld” (The Scene) speelt een bandje. Ook dat geeft energie.

Duizenden kampioenen op Coolsingel

Het beruchte rondje van 7 km om de Kralingse Plas is aanstaande. Na het volksfeest in de wijk Crooswijk lijkt het hier oorverdovend stil. 30-35 km gaat in 25:47. Eddy moet in de laatste 7 km nog ruim een minuut winnen op zijn pr
(3:32:24) van vorig jaar. Op de LSDR whatsapp wordt geduimd en op straat roepen toeschouwers de namen van de startnummers.

39, 40, 41. Hier kan je alles winnen of verliezen. Daar zijn de kubuswoningen en nu de Coolsingel op. Terwijl Eddy de laatste km ingaat, weet hij dat het goed zit. Zijn trainer Willem de Ruijter staat vlak voor de finish. “Gelukt”, stuurt hij mobiel naar alle volgers van zijn loopschool. En later: “Hij zag er nog ontspannen uit.” De klok stopt op 3 uur, 29 minuten en 16 seconden. Ondanks de warmte een nieuw persoonlijk record onder de 3:30 uur. Tranen in de ogen, een medaille om de nek. Snel een banaan, een beker thee en heel veel water. Nagenieten en herstellen nu.

Geplaatst in Nieuws.